Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nezhubnete, ale najíte se...

Tak hned na počátku roku jsem si řekla, že  stejně jako kdysi na jedné besedě Dr. Ivo Šmoldas řekl, že na každém televizním kanále je pořad o vaření, tak o by měl takovou malou inovaci - pořad o blití... A jak mi chodí maily, jak špatnou stravou se živíme, kolik těch "éček" sníme, z čeho nejvíce tloustneme, blbneme... do toho zprávy o ptačí chřipce, video o červivých mandarinkách, letáky s bio produkty maxi zdravé za maxi ceny, tahle stránka je o chuti k jídlu. Protože ráda vařím a jsem ráda, když těm, pro které jídlo chystám, to chutná, o pár svých receptů se tu s vámi rozdělím. I když po mých receptech nezhubnete a nebudou podle nejnovějších trendů, můžete si je upravit podle svých představ a možností a poslat dále...

Králík na tymiánu s listovým špenátem

Králíka osolím, mírně posypu dobrým grilovacím kořením bez glutasolu, pokapu worchestrem a olivovým olejem (ještě pořád mám od léta olej zakoupený v Černé Hoře), posypu tymiánem, který mám v květináči anebo z léta usušený  a nechám marinovat.  Třeba za dvě hodiny už mohu péci zprudka společně s kouskem vepřového masa, nejlépe bůčku. Tentokrát jsem použila výpečky a kousek anglické slaniny. Nejprve  přiklopím a asi po hokralik-se-spenatem.jpgdině už dopékám, podlévám dle potřeby.Špenát jsem koupila mražený listový. Nejprve osmažím cibulku a česnek na oleji nebo másle s olejem, přidám lžičku hladké mouky (ráda dávám na zahuštění i hrašku), přidám ještě nerozmrazený špenát, dosolím, opepřím (mléko ani vejce nedávám). Jako přílohu gnocci polotovar a nebo si je sami připravte. Příště udělám maminčiny chlupaté knedlíky:), a to z poloviny vařených i syrových brambor. Pak jen dobrou chuť a zalijte sklenicí piva.

Něco ke káviččce...

Listové šátečky s marmeládou. Zase polotovar- listové těsto už rozválené na pečícím papíru. No a co ? Plát rozkrojím na stejné čtvrečksatecky.jpgy, mně vyšlo 16. Čtvereček naplním lžičkou dobré marmelády kterou si sama udělám nebo dostanu od kamarádek. Právě jsem otevřela   netradiční švestkovou s kousky ovoce od sestřenky z Orlických hor:). Spojím konce, potřu žkoutkem a dám do vytopené trouby nejprve na 200 stupňů, po deseti minutách na 180 stupňů dopéci. Až pojedu na Balkán, koupím tu skvělou marmeládu ze "smokve", fíkovou. Pozor, rychle mizí z talíře...:)

Vladčina rajská polévka zahřeje

Nejlepší je z čerstvých rajčátek v létě, ale i v zimě ji ráda dělám z loupaných rajčat zavařených a bývají i třeba již s bazalkou nebo oreganem v marketech:)

rajcatovaobed604.jpgPokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno. Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu, bobkový list, celý pepř a nové koření. a trochu soli. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka. Ještě můžete polévku rozmixovat (dětem i pasíruji). Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní. Před podáváním polévku ozdobte smetanou. Dochutit můžete i dalšími bylinkami - oregáno, bazalka  nebo i petrželka je třeba při ruce... Možno je přidat vařené těstoviny, rýži, bulgur.

Žížalky...

Fakt - takhle mi připadlo mleté hovězí, ale nakonec to byla " mňamka".

Na trochu oleje dej na pánev  30 dkg hovězího mletého masa, mírně osolit, opepřit, špetku balk. koření čubrica, worchestru, osmahni i cibulku nejprve nebo česnek dle chuti a stačí tak 5 minut zprudka osmahnout maso. Mezitím do malého pekáčku dáš anglickou slaninku (nedávno jsme viděla dobrou vychytávku: slaninu překládat do kříže a maso do něj zabalit jako do uzlíku), je možno zpestřit zeleninou - např. rajče a papriku anebo i strouhaný sýr),zapékat v troubě asi 20 minut, příloha oblíbené vařené brambory.

16111246_1522312994460543_600020188_n.jpg

 

 

 

 

 

Ptáček pikant

Ne, že bych to nějak přeháněla, ale zkrátka nemám ráda ty hutné moučné omáčky ( jak se  jim to říkalo UHO?) a nesplnila jsem ani přání manželovi, aby byly knedlíky...:(Hezký plátek zadního hovězího naklepu, osolím a opepřím, potřu hořčičí, pokladu plátkem anglické slanininy, několika kolečky cibule a kyselou okurkou ( mně došly), tak jsem dala malou feferonku), zavinu a sešpendlím jehlou nebo párátkem. Zprudka opéct na oleji, podlít vodou, trochu worčestru, mám-li - přidám hovězí vývar a dám tak na 20 minut do papiňáku. Mezitím uvbařím rýži ( nejlepší je Basmati), propláchnu několikrát, osolím, přidám olivový olej a vodu palec nad rýží, cibuli s hřebíčkem a pod pokličkou dusím. Omáčku jsem zahustila opět hraškou a trochou hořčice, provařila a nakonec zjemnila krémovou smetanou zakysanou. že to není s moukou, chlap zase nepoznal:)

16176374_1530766010281908_544233942_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Když vařím hovězí polévku s hezkým kouskem masa, vzpomínám, jak vařila maminka - tu rajskou, tu cibulovou nebo jako já tento týden křenovou omáčku s bramborem.  Viděla křenovou s knedlíkem v restauraci a maso uzené... prý to bylo moc dobré:), taky moc dobrá jelítka tam měli a řéízek přes celý talíř :) Koňská hospoda na samotném jihu Moravy...

Křenová omáčka

Bešamel vaříme z dobrého mléka a másla  nebo smetany, přidáme hladkou mouku - stále míchat, sůl, cukr, malinko octu třeba vinného a křen. Při servírování čerstvě nastrouhaný křenh přidám na brambory.

krenova-or.jpg